SONČNO ENERGIJO LJUDJE IZKORIŠČAMO ŽE STOLETJA

Ljudje smo že zelo zgodaj v svojem razvoju ugotovili, da je sončna energija še kako pomembna za življenje in da jo z malo iznajdljivosti lahko na različne načine s pridom uporabljamo v svojo korist.

Ogrevanje in hlajenje stavb:

S pasivno solarno zasnovo so ljudje že v preteklosti sončno energijo uporabljali za ogrevanje in hlajenje zgradb. Pri zasnovi pasivne solarne zgradbe so okna, stene in tla narejeni tako, da zbirajo, shranjujejo, odbijajo in distribuirajo sončno energijo v obliki toplote pozimi in zavračajo sončno toploto poleti.  Pasivna solarna zasnova se imenuje zato, ker za razliko od aktivnih solarnih ogrevalnih sistemov ne vključuje uporabe mehanskih in električnih naprav.

Ogrevanje vode:

Sistemi za ogrevanje vode s sončno energijo so bili uporabljeni za ogrevanje vode za kopanje in umivanje. Ti sistemi so bili običajno izdelani iz črno pobarvane kovine ali glinenih loncev, ki so absorbirali sončno svetlobo in segrevali vodo v notranjosti.

Kuhanje:

Ljudje so uporabljali sončno energijo tudi za kuhanje. Uporabili so napravo, imenovano solarni štedilnik, ki je uporabljal odsevne površine za koncentriranje sončne svetlobe in kuhanje hrane v posodi.

Sušenje hrane:

Sončna energija je bila uporabljena tudi za sušenje hrane, kot so sadje, zelenjava in ribe. Ljudje so hrano sušili na strehah, na tleh ali na posebej zgrajenih stojalih, ki so omogočala kroženje zraka okoli hrane.

Kmetijstvo:

Sončno energijo so izkoriščali tudi kmetje za sušenje pridelkov, kot so žita in fižol, ter za ogravanje rastlinjakov.

Na splošno so se ljudje že v preteklosti zanašali na sončno energijo ter razvili inovativne načine za izkoriščanje moči sonca.

Dandanes pa je tehnologija napredovala že do te mere, da “malo tovarno” za predelavo sončne toplote v električno energije lahko postavimo kjerkoli tudi doma, na domačo streho.