ZNANI FILMI, KI ZELO NAZORNO PROMOVIRAJO RABO SONČNE ENERGIJE

SAHARA

V tej akcijski ljubezenski zgodbi igrata znana igralca Matthew McConaughey in Penelope Cruz.

Film jasno prikazuje strupene učinke, ki jih ima onesnaženje na okolje, zgovorno nagovarja k boju proti onesnaževanju in promovira obnovljive vire energije. V končnem prizoru, filmski junak, ki ga upodablja McConaughey, visi s stavbe pod katero se razprostira celo polje sončnih panelov.

MARSOVEC (The Martian)

Film Marsovec preko velikega okoljskega zagovornika Matta Damona promovira sisteme na sončno energijo. Ker na Marsu ni bencinskih črpalk, elektrarn in vetra je sončna energija tisto, na kar se morajo astronavti zanesti. Vesoljsko plovilo Hermes za napajanje uporablja sončne panele, Mark Watney (Matt Damon) pa se mora za preživetje na Marsu zanašati na sončno energijo.

Film seveda ne temelji na resnični zgodbi, vendar pa je način, kako uporabljajo sončne celice in zbirajo sončno svetlobo ter jo pretvarjajo v elektriko, resničen.

Še ena zanimiva stvar, ki se zgodi v filmu, je, ko lik Matta Damona, Mark Watney,  gre ven in solarne panele očisti. S tem, ko s sistema očisti umazanijo, zagotovi, da je sistem bolj učinkovit. Kmalu po tem, ko Watney očisti sončne celice, lahko celo komunicira s svojimi kolegi v Nasi, na Zemlji.

V Marsovcu Watney vozi tudi vozilo, ki deluje na sončni električni pogon. Ko mora zapustiti bazo, da bi odšel na drugo stran planeta, pospravi svoje sončne celice in jih vzame s seboj. Nato jih uporablja za polnjenje avtomobila ponoči, medtem ko spi.

SPIDER MAN 2

Zdaj se verjetno sprašujete kateri Spider-Man 2 pa vsebuje kaj v zvezi s sončno energijo? Tisti s Tobeyjem Maguirejem, ali tisti z Andrewom Garfieldom, ali tisti s Tomom Hollandom? To je Spider-Man 2, ki je bil posnet leta 2004, s Tobeyjem Macguirejem.

V enem od prizorov vidimo doktorja Otta Octaviusa (dr. Octopus), ki v fuzijskem reaktorju  reaktorsko sredico upravlja s pomočjo robotskih rok in komentira, da »ima moč sonca na dlani«.

Prizor nam da boljšo predstavo o tem, kako izgleda sončna energija.

WALL E

Ta risanka se v celoti »vrti« okoli sistema na sončno energijo… Wall-E je robot, ki deluje na sončno energijo, celoten film pa je pravi zagovornik štirih virov obnovljive energije. Wall-E deluje na sonce, obenem pa poskuša zemljo očistiti smeti.

Film jasno prikazuje, kako bo izgledala Zemlja, če se ne bomo kmalu spremenili in začeli ravnati drugače.

OTOK MALE NIM (Nim's Island)

Otok male Nim je pravi pustolovski film, v katerem je glavni lik najstniška deklica brez matere, ki z očetom znanstvenikom živi na osamljenem otoku. Njun dom je hišica na drevesu, ki jo napajajo sončne celice na strehi, skupaj s satelitskim telefonom in internetno povezavo. Film prikazuje življenje brez povezave z električnim omrežjem.

Še en odličen otroški film, ki otrokom predstavlja vire obnovljive energije ter nazorno pokaže prednosti izkoriščanja sončne energije.

MOŽ Z ZLATO PIŠTOLO (The Man with the Golden Gun)

Ta film iz leta 1978 je bil svetlobna leta pred svojim časom. Mož z zlato pištolo je zgodba o znanstveniku po imenu Gibson, ki je kot odgovor na energetsko krizo ustvaril Solex kot komponento naprave za izkoriščanje sončne energije. Misija Jamesa Bonda temelji na Gibsonovem delu, za katerega se domneva, da ima rešitev za energetsko krizo.

Celotna zgodba se »vrti« okoli sončne energije, kar je izjemno glede na to, kako dolgo nazaj je bil posnet.

SOLARNA ENERGIJA VEDNO BOLJ POGOSTO V FILMIH

Sistemi na sončno energijo so predstavljeni v vse več filmih, kar je odlično za industrijo solarnih sistemov. S pojavljanjem solarnih sistemov v filmih je vse več ljudi obveščenih o prednostih, ki jih izraba sončne energije prinaša tako za življenje na Zemlji danes, predvsem pa za rodove, ki prihajajo.