SONČNO ENERGIJO, KI JO PROIZVEDE LASTNA SONČNA ELEKTRARNA LAHKO TUDI SHRANIMO

ALI STE VEDELI, DA LAHKO VIŠEK PROIZVEDENE ELEKTRIČNE ENERGIJE SHRANIMO ZA KASNEJŠO UPORABO?

Lastna sončna elektrarna je zagotovo najboljša pot do samooskrbe in neodvisnosti. Vendar pa se nam ob tem lahko pojavijo številna vprašanja v povezavi z delovanjem in samooskrbo glede na nestalnost obnovljivih virov energije.

Sonca je včasih preveč, spet drugič premalo. Kaj se zgodi v teh primerih? Podnevi, ko je sonca na pretek bo sončna elektrarna proizvedla višek električne energije, ki se bo usmeril v obstoječe električno omrežje, ponoči ter ob deževnih dnevih pa električne energije ne bo proizvajala.

Kaj se bo zgodilo ob izpadih električne energije? Ali bomo tudi mi ostali brez elektrike?

Tudi za takšne primere obstaja rešitev in sicer v shranjevanju električne energije v hranilnikih energije, ali po domače hišnih baterijah.  Delovanje hišne baterije je dokaj preprosto. Ko je energije dovolj, se baterija polni, ko pa je energije premalo ali je ni, pa jo oddaja.

Hranilniki električne energije oz. baterije se lahko uporabljajo  tudi samo v povezavi z električnim omrežjem, brez sončne elektrarne. To pride prav v primerih izpadov elektrike, še bolj pa v primeru dvotarifnega obračunavanja električne energije. Sistem namreč deluje tako, da se baterija polni v času nižje tarife (poceni elektrike), in prazni v času višje tarife (ko je elektrika dražja).

Električno energijo shranjeno v hišni bateriji lahko uporabljate tudi za polnjenje električnega vozila.  Le – teh je na trgu čedalje več. Na ta način ne samo varčujete, ampak prispevate tudi k čistejšemu okolju.

Hišna baterija Cube Fox ESS