Kaj se dogaja z mojo sončno elektrarno v oblačnih in deževnih dneh?

Vsi vemo, da sistem koriščenja sončne energije – sončna elektrarna, za delovanje potrebuje sončno svetlobo.  Kaj pa ob dnevih,  ko se sonce vztrajno skriva za oblaki. Ali solarni paneli še vedno proizvajajo energijo?

Fotovoltaični paneli za pridobivanje energije lahko uporabljajo neposredno ali posredno sončno svetlobo. Seveda  so najbolj učinkoviti pri neposredni sončni svetlobi, bodo pa še vedno delovali, tudi če se svetloba odbija ali jo ovirajo oblaki.

Kako učinkoviti so sončni paneli v oblačnih dneh je odvisno od samih panelov. Vendar praviloma lahko pričakujete, da bodo vaši sončni paneli v oblačnih dneh delovali z 10 do 25-odstotno učinkovitostjo.

Z oblaki običajno pride tudi dež in tukaj je dejstvo, ki vas bo morda presenetilo: dež dejansko pomaga solarnim panelom delovati bolj učinkovito. Ker spere vso umazanijo ali prah, ki se je nabral na njih  pripomore k učinkovitejšemu absorbiranju sončne svetlobe.

Ali mi bo v deževnih dneh zmanjkalo elektrike?

Večina fotovoltaičnih sistemov za koriščenje sončne energije je povezanih z omrežjem, kar pomeni, da v primerih, ko sončna elektrarna ne proizvede dovolj energije za naše potrebe lahko koristimo elektriko iz omrežja. Kadar pa elektrike proizvedemo preveč, višek pošljemo nazaj v omrežje.  

Takšno delovanje nam zagotavlja, da je v električnem omrežju vedno na voljo dovolj električne energije, tudi v oblačnih in deževnih dneh.

Uporabite shranjevalnik energije - baterijo, da prihranite dodatno energijo

Shranjevalniki energije – baterije zagotavljajo nemoteno oskrbo tudi med popolnim izpadom električne energije v električnem omrežju.

Sistem rezervnih baterij se samodejno polni iz sončne svetlobe, shranjuje energijo in deluje med izpadi elektrike. Čeprav rezervni akumulatorski sistemi niso nujno potrebni za delovanje vaše sončne elektrarne, pa takšen  sistem zagotovi brezskrbnost, saj veste, da je neprekinjeno napajanje vedno zagotovljeno.