ALI NAJ POSEKAM DREVESA, KI BODO ZASENČILA MOJE SOLARNE PANELE?

Če razmišljate o namestitvi solarnih panelov, vendar imate na vrtu drevesa, ki senčijo vašo streho, boste morali najprej ugotoviti, kolikšen problem lahko le-to predstavlja za delovanje vaše sončne elektrarne.

Da bodo vaši sončni paneli dosegli kar največjo učinkovitost, je pomembno, da so čim večji del dneva popolnoma osončeni.

Ena najpogostejših težav, s katerimi se soočajo lastniki objektov, ko se odločajo o namestitvi sončnih panelov, je senca, ki jo dajejo bližnja drevesa. To je še posebej težava, če sredi dneva, ko je proizvodnja električne energije največja, padajo sence na kateri koli del strehe, obrnjen proti jugu. Ker je sončna svetloba sredi dneva najbolj intenzivna, bo opoldansko senčenje veliko slabše vplivalo na  solarni sistem kot senčenje zgodaj ali pozno zvečer.

Podiranje dreves je lahko tudi koristno

Torej, če je vaša streha zasenčena z drevesi, je najboljša možnost da drevesa odstranite, saj boste le tako dosegli optimalno delovanje vaše sončne elektrarne.

Mogoče se zdi nenavadno, da boste morda morali za zmanjšanje svojega ogljičnega odtisa odstraniti drevesa.

Čeprav je po svoje ironično, pa je dokazano, da so v določenih primerih okoljske koristi sončnega sistema večje kot koristi dreves, ki jih boste odstranili.