PREDNOSTI IN SLABOSTI IZKORIŠČANJA SONČNE ENERGIJE

Namestitev domače sončne elektrarne ima lahko številne prednosti, nekaj pa je seveda tudi slabosti.

Sonce, kot najbogatejši vir energije na Zemlji, veliko ponuja.  Ko se sončna energija pretvori v toploto in elektriko, lahko zagotovi energijo za stanovanja, pogon vozil, cela podjetja in tovarne.

Zdaj je morda pravi čas, da spoznate prednosti izkoriščanja sončne energije in raziščete možnosti namestitve solarnega sistema na svojem domu. Tako se boste lažje odločili ali je solarna energija prava za vas ali ne?

Ko razmišljate o možnostih samooskrbe s koriščenjem sončne energije, je pomembno najprej razumeti, kako sončna elektrarna deluje. Ko sončna svetloba osvetli sončne panele, fotovoltaične celice to svetlobo spremenijo v enosmerni (DC) električni tok. Inverter/razsmernik ga nato pretvori v izmenični tok (AC), ki ga uporablja večina naprav v vašem domu.

Ko se odločate o namestitvi domače sončne elektrarne, je pomembno oceniti in pretehtati vse te prednosti in slabosti glede na vašo specifično situacijo, energetske potrebe, lokacijo in finančne vidike.

Prednosti:

Bolj kot bomo lahko izkoristili prednosti sončne energije, manj se bomo zanašali na fosilna goriva.

1. Sončna energija je obnovljiv vir energije in zmanjšuje emisije ogljika

Sončna energija je obnovljiv vir energije, kar pomeni, da je nikoli ne porabimo. Sončna energija je čista, ne ustvarja emisij ogljika ali drugih “toplogrednih” plinov.  Ne povzroča okoljske škode kot jo npr.  rudarjenje ali vrtanje za fosilna goriva. Poleg tega sončna energija porabi zelo malo ali nič vode, za razliko od hidroelektrarn, ki proizvajajo elektriko s pomočjo parnih turbin. Z namestitvijo sončne elektrarne lahko občutno zmanjšate svojo odvisnost od fosilnih goriv in tako prispevate k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti.

2. Prihranek pri stroških elektrike

Sistem za koriščenje sončne energije zmanjša vašo odvisnost od omrežja in vam pomaga znižati račun za elektriko.

3. Sončnimi paneli na vaši strehi zvišajo vrednost nepremičnine

Potencialni kupci stanovanj bodo verjetno plačali več za nepremičnino z nameščenimi sončnimi paneli. Bivalni prostori z nameščenimi solarnimi sistemi so na trgu zelo cenjeni in lahko znatno povečajo vrednost hiše pri morebitni prodaji.

4. Solarni paneli imajo nizke stroške vzdrževanja

Solarni paneli so enostavni za vzdrževanje, saj nimajo gibljivih delov, ki se sčasoma obrabijo. Da bodo pravilno delovali morajo biti le čisti in v dobrem fizičnem stanju.

Nizki stroški vzdrževanja in povprečna življenjska doba 25 let sta pomembni dejstvi, ki pomagata pri odločitvi za investicijo v solarni sistem.

5. Sončna energija lahko proizvaja elektriko v katerem koli podnebju

Solarni sistemi lahko proizvajajo elektriko v katerem koli podnebju. Ena od slabosti sončne energije je, da je izpostavljena začasnim vremenskim motnjam. Oblačni dnevi zmanjšajo količino proizvedene električne energije.

Mraz ne vpliva na produktivnost, sneženje pa lahko dejansko pomaga vašemu sončnemu sistemu, saj sneg ko se tali očisti panele, sončni žarki, ki se odbijejo od snega, pa celo povečajo količino svetlobe, ki osvetljuje panele. Rezultat je celo večja proizvodnja električne energije.

SLABOsti:

Slabosti izkoriščanja sončne energije je vedno manj. Hiter tehnološki napredek pomaga pri vedno večjem uveljavljanju uporabe solarne energije. Nekaj slabosti pa še vseeno je:

Mraz ne vpliva na produktivnost, sneženje pa lahko dejansko pomaga vašemu sončnemu sistemu, saj sneg ko se tali očisti panele, sončni žarki, ki se odbijejo od snega, pa celo povečajo količino svetlobe, ki osvetljuje panele. Rezultat je celo večja proizvodnja električne energije.

1. Visoki začetni stroški

Na videz največja pomanjkljivost izkoriščanja sončne energije so začetni stroški investicije, ki so relativno visoki. Vendar pa začetne stroške lahko precej zmanjšamo s subvencijami. Poleg tega se moramo zavedati, da gre za dolgoročno naložbo, ki se bo povrnila v nekaj letih, kar pomeni, da je zelo primerna za lastnike nepremičnin.

2. Solarni sistem ni primeren za vsako vrsto strehe

Vsaka streha žal ni primerna za namestitev solarnega sistema. Orientacija strehe je zelo pomembna. Če vaša streha ni obrnjena proti soncu, ne boste mogli zajeti dovolj sončne energije.

Pomemben je tudi material iz katerega je narejena strešna kritina. Nekateri materiali so bolj primerni kot drugi. Če je vaša kritina iz manj primernega materiala je lahko začetna investicija še nekoliko višja.

3. Sončni paneli so odvisni od sončne svetlobe

Očitno je, da sončne celice za proizvodnjo električne energije potrebujejo sončno svetlobo. Elektrike ne bodo proizvajale ponoči, med nevihtami in oblačnimi dnevi pa so lahko neučinkovite. Če nameravate za napajanje svojega doma električno energijo v celoti zagotoviti iz lastne proizvodnje, potem vaš solarni sistem potrebuje baterijo – hranilnik električne energije. 

Baterije – hranilniki so ena izmed dražjih komponent solarnega sistema. Za razliko od sončnih panelov se obrabijo in potrebujejo skrbno vzdrževanje, da podaljšajo svojo življenjsko dobo.