INVERTERJI - RAZSMERNIKI

Kaj je inverter - razsmernik?

Solarni inverter – razsmernik, je “srce” solarnega energetskega sistema. Njegova zanesljivost in varnost sta neposredno povezani z nemotenim delovanjem sončne elektrarne, njegova učinkovitost pretvorbe neposredno vpliva na učinkovitost proizvodnje električne energije, njegova življenjska doba pa je neposredno povezana z življenjsko dobo fotovoltaičnega energetskega sistema. Zato je treba razumeti, da je inverter – razsmernik zelo pomemben člen v celotni konstrukciji.

Kakšna je vloga inverterja – razsmernika?

Inverter oz. razsmernik je močnostna elektronika, ki povezuje solarne panele z električnim omrežjem. Njegova glavna funkcija je pretvarjanje enosmernega toka, ki ga ustvarjajo sončne celice, v izmenični tok, ki ga potrebujemo za vsakdanjo rabo.

Enosmernega toka namreč v vsakodnevnem življenju ne moremo uporabljati. Gospodinjskih aparatov ni mogoče napajati z enosmerno elektriko, zato je za široko uporabo solarne električne energije v našem vsakdanjem življenju nepogrešljiv razsmernik, ki lahko pretvori enosmerni tok, v izmenični tok.

Inverter – razsmernik pa nima samo funkcije pretvarjanja enosmernega toka v izmenični tok, ampak ima tudi funkcijo maksimiranja delovanja sončnih celic, sistemske modulacije in vzdrževanja, sledenja in krmiljenja največje moči, funkcije zaznavanja ozemljitve enosmernega toka itd.

ENOFAZNI IN TRIFAZNI INVERTERJI - RAZSMERNIKI

Razsmerniki Fox so zasnovani tako, da zagotavljajo največjo zmogljivost, učinkovitost, zanesljivost in dolgo življenjsko dobo. Kakovost uporabljenih komponent neposredno vpliva na življenjsko dobo izdelka, zato uporabljamo samo komponente najvišje kakovosti vodilnih svetovnih proizvajalcev.

Kakšna je razlika med inverterjem - razsmernikom in hibridnim inverterjem - razsmernikom?

Inverter je električna naprava, ki pretvarja enosmerni (DC) električni tok v izmenični tok (AC). Inverterji se običajno uporabljajo v sistemih obnovljivih virov energije, kot so sistemi sončne energije, za pretvorbo enosmerne energije, ki jo ustvarijo sončne celice, v izmenično energijo, ki se lahko uporablja za napajanje domov in zgradb.

Hibridni inverter pa je vrsta razsmernika, ki je zasnovan tako, da deluje z obnovljivimi viri energije, kot je sončna energija, in tradicionalnimi viri energije, kot je električno omrežje. Hibridni inverter je v bistvu kombinacija inverterja, krmilnika polnjenja in funkcije povezovanja z omrežjem.

Glavna razlika med inverterjem in hibridnim inverterjem je v tem, da lahko hibridni inverter deluje tako z obnovljivimi kot tradicionalnimi viri energije, medtem ko inverter lahko deluje samo z obnovljivimi viri energije.

trifazni omrežni inverterji - razsmerniki

T SERIES (G3)

3 ~ 25kW

H3 - AC3 

5-12 kW

R SERIES

75 ~110kW

Razsmerniki serije T (G3) so namenjeni 3-faznim domačim in majhnim komercialnim inštalacijam in se ponašajo z  izredno zmogljivostjo. 3-fazni razsmerniki serije T (G3) imajo moč od 3 kW do 25 kW.

Funkcije, ki jih ima hibridni inverter - razsmernik, so:

  • Zmogljivost shranjevanja energije: shranjevanje odvečne energije, ki jo ustvarijo obnovljivi viri, za kasnejšo uporabo.
  • Funkcija povezovanja z omrežjem: za povezavo sistema z električnim omrežjem in prodajo odvečne energije nazaj v omrežje.
  • Samodejni preklop – intergrirana EPS (Emergency Power Supply) funkcija: za preklop med obnovljivimi in tradicionalnimi viri energije po potrebi. EPS funkcija preklopi v 0,02 sekunde, kar zagotavlja nemoteno delovanje naprav v hiši. 
  • Spremljanje in nadzor: za spremljanje in nadzor sistema prek mobilne aplikacije ali spletnega portala.
  • Hibridni razsmerniki so idealni za domove ali zgradbe, ki želijo uporabljati tako obnovljive kot tradicionalne vire energije in želijo imeti možnost shranjevanja odvečne energije v hranilnikih električne energije (bateriji).
  • Zagotavljajo večjo prilagodljivost in zanesljivost kot tradicionalni razsmerniki, saj lahko samodejno preklapljajo med različnimi viri energije in tako zagotavljajo enakomerno oskrbo z električno energijo.

PREDNOSTI in KORISTNE LASTNOSTI

IP 65

Visoka stopnja odpornosti. Primeren za zunanjo postavitev.

HLAJENJE

Naravno hlajenje, široka temp. toleranca brez hrupnih notranjih ventilatorjev.

NADGRADNJE

Možnost nadgradnje. Kompakten in enostaven za namestitev.

UPRAVLJANJE

Nadzor na daljavo prek pametnega telefona ali spletnega portala.

ZMOGLJIVOST

Visoka zmogljivost. Nizka zagonska napetost in širok razpon napetosti.

ZDRUŽLJIVOST

Združljiv z najnovejšimi visokonapetostnimi litij-ionskimi baterijami Fox.

TEHNIČNE SPECIFIKACIJE

T SERIES (G3)

T3~T25

R SERIES

75 ~110kW

H3&AC3 

5-12W

H1&AC1

3-6W